De Grieken en Romeinen waren het er destijds over eens en riepen in koor:”lucht is de beste islolator”. Maar klopt deze stelling?
Stilstaande lucht geleidt inderdaad geen warmte en is derhalve een goede isolator, maar dan moet de lucht ook helemaal stil kunnen blijven staan! Zodra deze kan gaan bewegen zal er ook warmte gaan bewegen.
Deze stelling vormt het beginsel van isolatie. Isolatiemateriaal is niets anders dan een ‘structuur’ die de luchtcirculatie verhindert. Des te fijner de structuur, hoe beter de cellen gesloten en zijn, des te hoger de isolatiewaarde van het product.
Schoorsteeneffect
Vanaf ongeveer de jaren dertig zijn wij spouwmuren gaan isoleren waarbij het van eminent belang is dat de spouwisolatie perfect aansluit tegen de binnenmuur en naadloos tegen elkaar. Indien dit niet aansluit en/of er ruimte zit tussen het isolatiemateriaal (deken of plaat), ontstaat het zgn. “schoorsteeneffect”. Helaas kunnen slechts twee kleine kieren hier al de boosdoeners zijn want via deze kieren treedt de koude buitenlucht tot aan de binnenmuur! Deze warmt zich vervolgens heerlijk knus op aan de warmte van de binnenmuur om daarna, achter de isolatie, op te stijgen op weg naar de volgende kier. Vandaar uit “ontsnapt” de opgewarmde lucht naar de buitenlucht en zijn we dus circulair “aan het stoken voor de buitenwereld”
Nou en?
Studies tonen aan dat alles minder dan het perfect aanbrengen van isolatie kan leiden tot een isolatieverlies van tot wel 75%! Zo heeft U dus maar 25% rendement van uw investering in het isoleren van uw vastgoed in plaats van de door U geïnvesteerde en beoogde 100%! Geen goede deal lijkt me.
Winddichtheid
Koude buitenlucht die uw geïsoleerde woning of kantoor binnendringt zal de werking van isolatie dus (gedeeltelijk) teniet doen. Een uitstekende winddichtheid is voor uw vastgoed dan ook een eerste behoefte.
Koudebruggen
Een gevelisolatie met volle spouwvulling voorkomt koudebruggen.
Hetgeen hierboven is geschreven omschrijft de zgn. “koudebrug”, ook wel warmtebrug of thermische brug genoemd. Simpel gezegd een onderbreking in uw isolatie. Koudebruggen ontstaan niet alleen door gevelisolatie.
- Onvoldoende of onjuist aanbrengen van gevelisolatie
- Vloerplaten welke tegen de buitenmuur aanlopen
- Spouwmuurvervuiling ( gevallen specie of puin in de spouwmuur)
- Speciebaarden
- Leidingwerk in de spouwmuur welke de isolatie onderbreekt
- Overgangen muur naar kozijn, vloeren en daken
Ter plekke van de koudebrug ontstaat condensatie. Condensatie wordt vocht waardoor er natte plekken ontstaan. Hierdoor gebeuren er twee dingen. Vochtplekken in de woning en verlaging om zelf het volledig teniet doen van de isolatie waarde van de isolatie welke in uw spouw is aangebracht.
Verwerking
De kennis van isoleren is zelden optimaal aanwezig bij diegene die het moeten aanbrengen. De controle hierop ontbreekt door gebrek aan kennis. Daarnaast wordt isoleren vaak mede uitbesteed aan de metselaar welke zelden een specialist te noemen is op het gebied van isoleren.
Er is, mede door het gebrek aan kennisoverdracht en de aanhoudende druk om zo veel mogelijk meters te maken, veelal onvoldoende zorgvuldig isolatie aangebracht. Langzaam komt men erachter dat dit geen sluitpost dient te zijn voor uw vastgoed maar juist een prioriteit.
Ik heb geen bouwkundige achtergrond maar zeg al heel lang dat stilstaande lucht de beste isolator is.
Ik kan me helemaal vinden in jullie verhaal.
Ik woon in een huurhuis en de woningbouwvereniging gaat over tot isoleren maar ik wil het pertinent niet hebben. Muren worden niet gecontroleerd op koudebruggen. Na isolatie loopt het water van de muren, dikke schimmel waardoor veel gezondheidsklachten.
Ingrid Altorf klopt helemaal.
bij het extra isoleren dienen koudebruggen te worden meegenomen, dat zijn de grootste boosdoeners.
maar nog belangrijker de ventilatie, dient voldoende in order te zijn, anders wordt het te vochtig in de woning. Voor het isoleren zitten er namelijk meer kieren en tocht in de woning.
Renee,
architect.