Academie 10 Utrecht
SWI brengt ruim 360.000 tegels in 8 kleuren aan op een nieuw schoolgebouw met sporthal in Utrecht
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Architect: Architecten Cie
Realisatie: WAM/van Buuren Bouwgroep
Foto’s:
Copyright de Architekten Cie. Fotograaf: Ernst van Raaphorst
Na jaren van voorbereiding is de bouw van het nieuwe schoolgebouw van Academie Tien aan het Berlijnplein officieel gestart. Het startsein werd gegeven door wethouder Anke Klein (Onderwijs). Het is een belangrijk project voor de jeugd in de stad. Een van de grootste middelbare scholen van Utrecht en een wedstrijdsporthal zitten straks samen in één gebouw.
Sporthal met plein op het dak
Het beeldbepalende gebouw aan het Berlijnplein krijgt veel glas, erkers en een open indeling. De sporthal wordt helemaal geschikt voor wedstrijdsporten zoals zaalvoetbal, basketbal, handbal, volleybal, badminton en zaalhockey. Bijna iedere sport kan op NOC*NSF-niveau gespeeld worden.
Op het dak van de sporthal komt een groot openbaar plein. Op dit plein komt veel groen, mooie zitjes, een kas en een hardloopbaan van precies 100 meter. Het plein is beschikbaar voor de hele buurt, ook de leerlingen van Academie Tien gaan er gebruik van maken.
Academie Tien
Het nieuwe schoolgebouw past bij het onderwijsconcept van Academie Tien: leren met lef. Het is een openbare, brede middelbare school voor mavo, havo en vwo met 1.600 leerlingen en is onderdeel van NUOVO Scholengroep. Leerlingen hebben verschillende talenten en achtergronden en volgen vakken op verschillende niveaus. Academie Tien heeft een junior-afdeling en een onder- en bovenbouw. Op de junior-afdeling zijn leerlingen vanaf 10 jaar welkom. Zij kunnen hierdoor stap voor stap een overgang maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.
Energieneutraal
De aannemer bouwt bijna energieneutraal en zorgt ervoor dat Utrecht straks een prachtige nieuwe school en sporthal rijker is die aangesloten zijn op stadsverwarming.
Creatieve interpretatie aandurven
De gevels zijn bekleed met een levendig mozaïek van keramische tegels, waarin de voorgeschreven opbouw van plint, middendeel en top herkenbaar is. Daarmee voegt het gebouw zich op een eigentijdse manier naar het klassieke beeldkwaliteitsplan van supervisor Jo Coenen. De gevel is extra expressief door een gelaagde, driedimensionale inpassing van erkers die in het gevelvlak zijn teruggelegd. Achter elk erkerraam ligt een prachtige werkplek voor leerlingen met uitzicht naar meerdere richtingen.