Duinroosstraat Den Helder

Verder lezen

Advies op maat

Gratis offerte

Duurzame oplossing

Vrijblijvend gesprek

Vijf flats aan de Duinroosstraat in Den Helder hebben wij voorzien van een prachtige nieuwe schil. 

Opdrachtgever: Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed
Architect: Kokon Architectuur & Stedenbouw
Realisatie: Van Wijnen

Helder Vastgoed bv heeft vijf flatblokken met in totaal 90 woningen aan de Duinroosstraat toekomstbestendig gemaakt. Daarmee zijn de duurzaamheid en het wooncomfort enorm verbeterd. 

 

Helder Vastgoed en de Woningstichting Den Helder hebben als doel om ieder project zo mooi mogelijk te maken

 

In de hal van het prachtige gebouw waarin de Woningstichting Den Helder en Helder Vastgoed gevestigd zijn, ligt het jubileumboek op tafel met de titel “100 jaar Durf!”. De  woningstichting bestaat maar liefst 102 jaar en is met 11.000 verhuurbare eenheden de bepalende factor op het gebied van stadsontwikkeling in Den Helder.

Ton op ‘t Ende is bedrijfsleider vastgoed en houdt zich bezig met grote nieuwbouwprojecten, planmatig onderhoud en verduurzaming van het woningbezit van Woningstichting/Helder Vastgoed BV. Onder zijn supervisie is het project Duinroosstraat gerealiseerd. Het betreft de verduurzaming van vijf, opzichzelfstaande, flats. Deze zijn voorzien van een isolatieschil aan de buitenzijde en afgewerkt met keramische steenstrips welke zijn aangebracht in een heel bijzonder motief!

Op ‘t Ende vertelt: “Helder Vastgoed heeft als doel om ieder project zo mooi mogelijk te maken. Dat zit in het DNA van onze organisatie en medewerkers die bijna allemaal in Den Helder wonen. Ieder project is voor ons uniek. Wij houden van metselwerk en van mooie details. Tezamen met de gemeente Den Helder ligt er al 15 jaar een binnenstadsplan welke de komende 10 jaar ook van kracht blijft! Dit plan behelst naast het verduurzamen van de benodigde wooneenheden ook herstructurering van de binnenstad. Zo kun je tegenwoordig letterlijk een rondje winkelcentrum maken waarbij voorheen de winkelstraat van A naar B liep en dus ook weer terug van B naar A. Daarnaast wordt een deel van het winkelbestand omgebouwd tot wooneenheden. Al met al een grootschalige operatie met een hoog ambitieniveau.

Wanneer verduurzaming ter sprake komt, kijken we naar de toekomst van het gebouw en passen onze investeringen daarop aan. Afhankelijk van de ligging, functionaliteit en mogelijkheden hanteren wij drie categorieën, namelijk korte termijn (5 jaar), middellange termijn (25 jaar) en lange termijn (40 jaar). De flats aan de Duinroosstraat liggen op een prachtige locatie vlakbij de duinen en in een mooie groene omgeving. De appartementen zelf zijn ruim opgezet en voldoen aan de eisen van deze tijd. Genoeg redenen om te kiezen voor een flinke upgrade van de gebouwen waardoor deze nog zeker 40 jaar mee kunnen!”

Naast het bijzondere steenstrippatroon vallen ook de nieuwe balkons op. “Wij vinden het belangrijk dat er vier mensen op een balkon kunnen zitten en daarom hebben we de balkons vergroot. Onze ontwerp-partner voor dit project Kokon Architectuur en Stedenbouw, heeft voor de flats een prachtig ontwerp gemaakt.”

 

Het is prachtig om te zien dat Op ’t Ende met zoveel passie over zijn vak praat, waarbij extra opvalt met hoeveel liefde hij over de stad Den Helder spreekt. Helder Vastgoed staat letterlijk midden in de Helderse samenleving waarbij het hele team er alles aan zal doen om Den Helder een mooie toekomst te geven voor al haar (toekomstige) inwoners.

Kokon staat voor vreugdevol wonen

Ron van Leeuwen, architect, Kokon Architectuur en Stedenbouw ligt graag zijn ideeën over dit  project toe.

Het ontwerp is een reactie op de gevelverdeling van de bestaande bouwblokken. De kenmerkende entrees met de daarachter gelegen trappenhuizen voorzien van vierkante ramen, de balkons aan de voor en achterzijde en de verzonken bergingen vielen direct op. Echter de monotonie en nadruk op de horizontaliteit van de vijf bijna identieke bouwblokken, is niet meer van deze tijd. Er was behoefte aan een eigen identiteit.

Door een verticale geleding te introduceren in de nieuwe gevelbekleding door een aantal keren terug te springen, ontstaat er een duidelijke en rustige orde waarin de entrees een meer prominente rol zijn gaan spelen en zijn de woningen ook beter afleesbaar.

De gevel is verduurzaamd door een nieuwe isolerende laag die afgewerkt is met steenstrips. Op de kopgevels en ter plaatse van de trappenhuizen, zijn de steenstrips in unieke patronen verwerkt. De patronen zijn uitgedacht in metselformaten en zorgvuldig op de gevel aangebracht. Inspiratie voor de klassieke en moderne patronen vonden we in onder andere het Dogenpaleis in Venetië, de huid van een cobra en Op art. De vijf gebouwen zijn door de verschillende patronen en kleurstelling allemaal verschillend van elkaar en daarmee herkenbaar.

De nieuwe balkons zijn een technisch huzarenstukje waarbij hogesterktebeton in combinatie met een slimme plaatsing van twee kolommen in combinatie met een trekstang, ver uitkragende balkons mogelijk maken die in bewoonde toestand zijn geplaatst. De balkons vormen onderling een compositie die, met wat fantasie, lijkt op een boom waarbij elke bewoner een riant vergroot balkon krijgt aan de gevel. In de oorspronkelijke situatie hadden de balkons een geïntrigeerde waslijn. Deze is vernieuwde vorm teruggekomen en een glazen balustrade met een geëtst streepjespatroon geeft privacy zonder het zicht naar buiten te belemmeren.

Al met al een ware upgrading die de Duinroos blokken de komende 40 jaar weer op de kaart heeft gezet! 

Leuk artikel over dit project: https://www.vanwijnen.nl/projecten/renovatie-en-verduurzaming-in-den-helder/